Categoriearchief: Eerder elders gepubliceerd

De mijnramp op de Laura

Het werk in de Zuid-Limburgse steenkolenmijnen was vies en ongezond, maar vooral gevaarlijk. Honderden ‘koempels’ kwamen vanaf het begin van de twintigste eeuw om het leven bij ongelukken die voornamelijk ondergronds plaatsvonden. Op 15 september 1908 ging het voor de eerste keer bovengronds goed mis. Op de mijn Laura in Eygelshoven verongelukten die dag zeven mijnwerkers bij een explosie in het ketelhuis.

Lees op Historiek mijn reconstructie van deze ramp.

OM laat Telegram-groepen wegens bedreigingen blokkeren

De politie heeft in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) twee kanalen op de berichtendienst Telegram laten blokkeren. In de groepen, die in totaal zo’n dertienduizend leden telden, werden onder meer bedreigingen geuit aan publieke figuren en lasterlijke video’s gedeeld. Dat maakte het OM afgelopen maandag bekend in een persbericht.

Het gaat om de kanalen Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws, die volgens het OM ‘verboden inhoud’ bevatten. Deze inhoud bestond onder meer uit een aankondiging van een nieuw kanaal dat video’s wilde plaatsen die eerder door de voorzieningenrechter als onrechtmatig zijn beoordeeld. Daarop gaf de rechter-commissaris toestemming voor het afsluiten van beide kanalen. Het aangekondigde kanaal is inmiddels door de initiator verwijderd.

De door het OM bedoelde kanalen zijn niet verwijderd, maar geblokkeerd, zodat gebruikers geen berichten meer kunnen sturen. “Dit kanaal is door de politie offline gehaald. Dit ter beëindiging van gepleegde feiten en ter voorkoming van het plegen van nieuwe strafbare feiten” is de tekst die leden te zien krijgen als ze het kanaal bezoeken. Voor zover bekend is het de eerste keer dat justitie op deze manier ingrijpt op Telegram. Vergelijkbare groepen met een regionaal bereik zijn naar verluidt nog wel bereikbaar.

Veroordeeld

Het is niet voor het eerst dat de chatgroepen het nieuws halen. Eerder dit jaar zijn verschillende mensen veroordeeld omdat ze er berichten en video’s deelden die door de rechter als bedreigend, opruiend en lasterlijk werden beoordeeld. Die richtten zich op publieke personen als ministers en leden van het Outbreak Management Team (OMT). De uitingen zijn veelal een reactie op complottheorieën die op sociale media rondgaan, zoals vermeende pedofielennetwerken en satanisch-rituele kindermoorden.

De drie oprichters van de kanalen raakten al eerder uit beeld. Zij zitten op dit moment vast. Twee van hen kregen gevangenisstraffen tot negen maanden voor het sturen van bedreigingen en het uitzenden van lasterlijke video’s. De derde oprichter, complotdenker Micha Kat, zit in afwachting van de beoordeling van zijn uitleveringsverzoek vast in een Noord-Ierse cel. Hij moet in Nederland ook nog een straf uitzitten wegens smaad en laster jegens de hoofdredacteur van het NOS Journaal.