OM laat Telegram-groepen wegens bedreigingen blokkeren

De politie heeft in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) twee kanalen op de berichtendienst Telegram laten blokkeren. In de groepen, die in totaal zo’n dertienduizend leden telden, werden onder meer bedreigingen geuit aan publieke figuren en lasterlijke video’s gedeeld. Dat maakte het OM afgelopen maandag bekend in een persbericht.

Het gaat om de kanalen Bataafse Republiek en Bataafse Nieuws, die volgens het OM ‘verboden inhoud’ bevatten. Deze inhoud bestond onder meer uit een aankondiging van een nieuw kanaal dat video’s wilde plaatsen die eerder door de voorzieningenrechter als onrechtmatig zijn beoordeeld. Daarop gaf de rechter-commissaris toestemming voor het afsluiten van beide kanalen. Het aangekondigde kanaal is inmiddels door de initiator verwijderd.

De door het OM bedoelde kanalen zijn niet verwijderd, maar geblokkeerd, zodat gebruikers geen berichten meer kunnen sturen. “Dit kanaal is door de politie offline gehaald. Dit ter beëindiging van gepleegde feiten en ter voorkoming van het plegen van nieuwe strafbare feiten” is de tekst die leden te zien krijgen als ze het kanaal bezoeken. Voor zover bekend is het de eerste keer dat justitie op deze manier ingrijpt op Telegram. Vergelijkbare groepen met een regionaal bereik zijn naar verluidt nog wel bereikbaar.

Veroordeeld

Het is niet voor het eerst dat de chatgroepen het nieuws halen. Eerder dit jaar zijn verschillende mensen veroordeeld omdat ze er berichten en video’s deelden die door de rechter als bedreigend, opruiend en lasterlijk werden beoordeeld. Die richtten zich op publieke personen als ministers en leden van het Outbreak Management Team (OMT). De uitingen zijn veelal een reactie op complottheorieën die op sociale media rondgaan, zoals vermeende pedofielennetwerken en satanisch-rituele kindermoorden.

De drie oprichters van de kanalen raakten al eerder uit beeld. Zij zitten op dit moment vast. Twee van hen kregen gevangenisstraffen tot negen maanden voor het sturen van bedreigingen en het uitzenden van lasterlijke video’s. De derde oprichter, complotdenker Micha Kat, zit in afwachting van de beoordeling van zijn uitleveringsverzoek vast in een Noord-Ierse cel. Hij moet in Nederland ook nog een straf uitzitten wegens smaad en laster jegens de hoofdredacteur van het NOS Journaal.

Marechaussee discrimineert niet bij controles op basis van huidskleur

De Koninklijke Marechaussee maakt zich tijdens controles niet schuldig aan ongeoorloofd etnisch profileren, ook al worden personen op basis van hun huidskleur uit wachtrijen gehaald. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald in een zaak tussen de Staat en enkele belangenorganisaties. Zij vorderden een algeheel verbod op het gebruik van etniciteit tijdens het vreemdelingentoezicht.

Aanleiding voor het geding, aangespannen door Amnesty International, een aantal mensenrechtenorganisaties en twee burgers, was het beklag van een Eindhovens gemeenteraadslid dat tot 2018 verschillende keren werd onderworpen aan een controle van de Marechaussee, naar eigen zeggen vanwege zijn huidskleur. Hij eiste dat zij de etniciteit van burgers zou laten vallen als selectiecriterium bij controles.

Huidskleur als aanwijzing voor nationaliteit
De Marechaussee selecteert onder andere op etniciteit tijdens controles in het kader van ‘mobiel toezicht veiligheid’. Tijdens deze zogeheten MTV-controles, die plaatsvinden op luchthavens, treinstations en snelwegen, richt de Marechaussee zich op personen die mogelijk illegaal in Nederland verblijven. Inherent aan de controles is dat niet-Nederlanders moeten worden gecontroleerd en huidskleur wordt daarbij als een aanwijzing van een buitenlandse nationaliteit beschouwd.

De rechtbank erkent in zijn uitspraak huidskleur als belangrijke indicator voor de nationaliteit van te controleren burgers en vindt etnisch profileren daarom geoorloofd. Wel benadrukt de rechter dat huidskleur nooit als enige indicator gebruikt mag worden, maar moet een burger aan verschillende selectiecriteria voldoen voordat de marechaussees van dienst besluiten tot een controle over te gaan.

‘Geoorloofd en proportioneel’
In antwoord op Kamervragen die naar aanleiding van de rechtszaak werden gesteld, gaf staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol (VVD) eerder al aan dat de controles volgens het kabinet geoorloofd en proportioneel zijn. Zij stelt dat huidskleur slechts in combinatie met andere risico-indicatoren wordt gebruikt, net zoals er bijvoorbeeld naar de samenstelling van een gezelschap gekeken wordt.

De controles dienen daarnaast een hoger doel: het huidige systeem van profileren op basis van risicoprofielen heeft zijn waarde bewezen in de strijd tegen de criminaliteit die reeds aan de grens opgespoord moet kunnen worden. De rechter was het daar woensdag mee eens. Zij vond bovendien de omstandigheid dat de etnische profilering in individuele gevallen discriminatoir kan uitpakken, geen rechtvaardiging voor een algeheel verbod.

De advocaat van de eisende partijen noemde de uitspraak “heel zuur” en “een gemiste kans voor Nederland”. Hij vindt de zaak schadelijk voor het land en voor de Koninklijke Marechaussee in het bijzonder. Het ligt in de lijn der verwachting dat de partijen in beroep zullen gaan tegen het vonnis.

Foto: MTV-controle aan de Duitse grens, Gerben van Es/Ministerie van Defensie

Tweevoudig Le Mans-winnaar Jaussaud (84) overleden

In zijn geboorteplaats Caen is de voormalig autocoureur Jean-Pierre Jaussaud (84) overleden. De Fransman beleefde zijn grootste successen in 1978 en 1980, toen hij de 24 uur van Le Mans op zijn naam schreef.

In totaal zou Jaussaud dertien keer deelnemen aan Le Mans. Eerder reed hij in de Formule 3 en de Formule 2. Hij testte daarna kortstondig voor Renault in de Formule 1, maar maakte die stap uiteindelijk niet.

In plaats daarvan ging hij endurancewedstrijden rijden. Na de successen op Le Mans reed Jaussaud in 1982 eenmalig de Dakarrally. In 1992 ging hij met pensioen, waarna hij race-instructeur werd.

Van Gerwen pakt derde EK-titel op rij

Darter Michael van Gerwen heeft zondagavond met groots machtsvertoon de European Championships in het Belgische Hasselt op zijn naam geschreven. Mensur Suljovic werd met liefst 11-1 opzijgezet. Het is het derde jaar op rij dat de Nederlander het televisietoernooi in de wacht sleept.

Bij een 2-0-stand haalde Suljovic met dubbel 9 zijn enige leg van de partij binnen, waarmee de Oostenrijker ternauwernood een historische whitewash kon voorkomen. Het weerhield Van Gerwen er echter niet van om door te stomen en geen enkele leg meer uit handen te geven; met hoge finishes bouwde de Brabander zijn voorsprong rap uit.

Van Gerwen bereikte de finale door achtereenvolgens Whitlock (6-5), Price (10-2), Klaasen (10-3) en Wade (11-7) te verslaan. Alleen Whitlock kon het de nummer één van de wereld echt lastig maken: de Australiër kreeg op 5-5 een matchdart, maar miste de dubbel 15. Van Gerwen besloot de partij in de volgende beurt door zijn tweede matchdart op de dubbel 8 wel te benutten.

Waterpolosters verliezen EK-finale van Spanje

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn er in de Hongaarse hoofdstad Boedapest niet in geslaagd de Europese titel te veroveren. In de eindstrijd werd met 10-5 verloren van regerend wereldkampioen Spanje, dat daarmee het eerste goud in zijn EK-historie binnenhaalt.

De wedstrijd ging in het eerste en derde kwart nog behoorlijk gelijk op, maar in de resterende kwarten was Spanje duidelijk sterker en kwam Nederland niet meer tot scoren. “We waren gewoon niet goed genoeg. We misten scherpte en overtuiging”, liet bondscoach Arno Havenga de NOS na afloop van de finale optekenen.

Zo verrassend als het behalen van de finale tijdens de Olympische Spelen in Peking was, ging het de Nederlandse dames ook dit toernooi voor de wind. Op weg naar de finale werden onder andere waterpologrootmachten Griekenland (groepsfase, 9-7), Hongarije (groepsfase, 12-11) en Italië (halve finale, 3-4 na strafballen) verslagen.

Voor Oranje, dat dit toernooi zonder de vorig jaar afgezwaaide Iefke van Belkum aantrad, ging het om het beste resultaat in vijftien jaar tijd. De finaleplaats maakte bovendien een einde aan de magere jaren sinds de verovering van de olympische titel in 2008.

Oranje verslaat Brazilië en stoomt door naar halve finale WK voetbal

Het Nederlands elftal heeft zich vrijdagmiddag geplaatst voor de halve finale van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. In een volgeladen Nelson Mandelabaaistadion in Elizabeth werd vijfvoudig wereldkampioen Brazilië met 2-1 geklopt.

Nederland begon stroef aan de wedstrijd om een plaats bij de beste vier van de wereld en dat resulteerde al snel in een tegendoelpunt van de Brazilianen. Robinho werd in de tiende minuut weggestuurd vanuit het middenveld en schoof de bal makkelijk onder Stekelenburg door.

Seleção zakte na het eerste doelpunt snel terug, waardoor Nederland kon aanzetten voor een antwoord. Voor rust kwam Dirk Kuyt echter niet verder dan een mager schot dat uit de hoek werd getikt door Júlio César, waar later enkele schoten werden geblokt door de Zuid-Amerikaanse verdediging.

Misgreep
Na rust begon Oranje met een tegenoffensief. Na een snelle vrije trap legde Arjen Robben de bal terug op Wesley Sneijder, die op zijn beurt de bal voor het doel bracht. Door een totale misgreep van Júlio César belandde de bal via Felipe Melo in het Braziliaanse doel.

Brazilië was zichtbaar van slag na de gelijkmaker en maakte steeds grotere fouten die steeds eindigden in nog grotere kansen voor het Nederlands elftal. In de 63ste minuut werd ten slotte een indraaiende kopbal verlengd door Dirk Kuyt, waarna Sneijder de bal in de linkerbovenhoek van het doel kon koppen (2-1).

Rood
Even later kregen de Brazilianen nog een klap te verwerken. Felipe Melo, de man die betrokken was bij de gelijkmaker, ging na een overtreding uit frustratie op het bovenbeen van Robben staan en kreeg rood van de Japanse arbiter Yuichi Nishimura. Met tien man was het pleit beslecht en creëerde Brazilië nauwelijks meer kansen.

Wie de tegenstander wordt van het Nederlands elftal in de halve finale wordt vanavond bekend. Dan spelen Uruguay en Ghana tegen elkaar. De winnaar van deze wedstrijd zal dinsdag aan moeten treden in het Groenpuntstadion in Kaapstad.